Kulturforskelle - Bryllup

 

 

 

Dette er siden hvor vi vil prøve at beskrive de forskelle, vi kan se der er mellem den spanske og den danske kultur. Indtil videre er vi ikke skrevet så meget, men engang i fremtiden er det vores plan at beskrive følgende ;

  • Et spansk/dansk bryllup. Er færdig, ligger her nedenunder.
  • Kort om Spanien og Madrid.
  • Familieforholdene.
  • Ungdommen.
  • Arbejdsforhold.
  • Trafikken.

Det følgende er en beskrivelse og nogle billeder fra vores bryllup, som blev afholdt i juli måned år 2000.

Et spansk/dansk Bryllup

Først kommer det lidt tekst om brylluppet, og til slut kan du se nogle små (såkaldte thumbnails) billeder fra brylluppet. Klik på et billede og det kommer frem i et nyt vinduer noget størrere. Siden har vi valgt at dele op i disse afsnit :

 En lille indledning.

Et ægteskab i Spanien er for mange par, begyndelse til et nyt liv sammen, ikke ret mange bo sammen inden de bliver gift (dog er der stadig flere som efterhånden gør det). Gennemsnitsalderen for at flytte hjemmefra i Spanien liger for kvinders vedkommende på omkring 27 år og for mændenes ca 28 år, som samtidig også er gennemsnitalderen når de gifter sig.

Beslutnigen om at vi skulle giftes var ikke særlig romantisk, vi blev begge to i januar år 2000 enige om at nu, efter at have kendt hinanden i 5, og boet sammen i 2 år, var tiden inde, til at få papirer på hinanden. Vi startede med at planlægge, hvor det normalt her i Spanien, er at man planlægger et bryllup et år inden, hvade vi kun ½ år til det hele. Det gav lidt problemer da rådmænd i nærheden af hvor vi bor, alle var booket op i hele juli måned, hvor det skulle være af hensyn til danske gæster. Vi løste problemet ved at tager op til en by 40 km nord for Madrid, men da de havde reserveret weekenden til vielser for de lokale, blev dato for ceremonien sat til torsdag den 27 juli klokken 19.00.

Festen.

Det der gør et bryllup anderledes hernede, end i Danmark, er for det første, at hele familien inviteres med hernede, samt venner, gode kollegaer, naboer og forældres venner. Vi havde indbudt ialt ca 200 personer, hvor af Jegvan fra Dk havde inviteret ca 25, resten var Gema`s. Af disse 200 kom 150 personer - og det er et lille bryllup hernede ! Selve festen blev holdt på skolen hvor Jegvan arbejder, maden og alt hvad der nu skal bruges der til ( borde, stole, service m.m. ) kom fra et caterings firma. Ceremonien på rådhuset startede klokken 19.00, vi gik til bords klokken ca 22.00, der imellem var vi et sted henne for at tage billeder, mens gæsterne ventede på skolen. Menuen var :

  • Aperitif ; Diverse spanske canapéer og friske grønsager med dip.
  • Forret ; Gazpacho (Kold spansk grønsagssuppe) tilsmagt med frisk basilikum.
  • 1. Mellemret ; 3 Salattallerker med henholdsvis frugt og chinarejer, fjerkræ med sesam og granat med kastajner.
  • 2. Mellemret ; Papaya/mango sorbet.
  • Hovedret ; Helstegt oksemørbrad med svampesauce a la Oporto,serveret med friske grønsager og stegte kartofler.
  • 3. Mellemret ; Ostetallerken med diverse franske og spanske oste.
  • Dessert ; Bryllupslagkage med Skovbær serveret med hindbærcoulis.
  • Kaffe/the med småkager, likør og Cognac.
  • Champagne.

Vi var færdige med at spise klokken 01.00 og indtil 05.00 var der diskotek. Mange var dog gået hjem inden, da der var normal arbejdsdag dagen efter. Alt i alt var det en rigtig godt fest, og det er ikke bare os som mener det, selv spanierne syntes det var hyggeligt/sjovt med de danske indslag der var ; Jegvan´s og hans storesøster Rikke`s tale, sange, klippe strømperne af brudgommen efter bryllupsvalsen og danskerne syntes også det var sjovt med de spanske traditioner der nu er ved et spansk bryllup, f.eks. klippe underbukser af brudeparret og slipset af gommen, klippe det i små stykker, for så at sælge det til gæsterne - pengene går så til brudeparret.

 Gaver

Gaverne der gives ved et bryllup er meget anderledes her i Spanien end i Danmark. Som nævnt tidligere, er det ikke så ofte at man bo sammen inden man bliver gift, derfor er det meget normalt at parret modtager gaverne før brylluppet, så tingene er i ens hjem, når parret flytter ind. Det at have gavebord ved festen gør man slet ikke i. Samtidigt er det så også normalt at give penge, cirka det beløb som middagen til brylluppet koster pr person, nærmeste familie dog meget, meget mere. Disse penge gives til brudeparret efter middagen, så står parret ved bordet og alle gæsterne kom op og siger tillykke og tak for maden og en kuvert men pengene i, afleveres til parret. På den måde får parret råd til at betale for festen plus en bryllupsrejse. I vores tilfælde havde vi dog pengene, og boede jo også sammen inden brylluppet, vi brugte pengene til at renoverer vores badeværelse samt til nye døre.

 

Gema og Juan på vej op.jpg

Selvom vielsen er borgelig, er fremgangsmåde som i en kirke i Danmark, bruden kommer gående op med sin fader, mens gommen venter ved bordet med bedstemanden, her i skikkelse af min lillesøster Sonja

Så må der kysses.jpg

I modsætning til et kirkebryllup hernede, må man gerne kysser hinanden når ægtepagten er indgået, ved en borgerlig vielse.

Der kastes ris.jpg

Både ved en kirkelig og borgelig vielse smider man ris på brudeparret når de kommer ud fra vielsen. Det er forøvrigt blevet normalt hernede også at bruge konfetti !

 

Hovedbord 1.jpg

Hovedbordet ved bryllupsfesten, til venstre gommens og hans forældre, til højre bruden og hendes ditto.

 

Alle borde.jpg

Her ser du hvor resten af gæsterne skal sidde. I dagene før brylluppet havde vi haft blæsende og lidt kold vejr, men heldigvis var vejret perfekt denne aften.

 

Toastmaster.jpg

Da brylluppet var en blanding mellem begge kulturer havde vi toastmaster Christian til at styre det hele.

 

Gommen holder tale.jpg

I Spanien er det ikke en tradition at der bliver holdt tale, så stor var overraskelsen da gommen holdt tale for bruden, både på spansk og på dansk.

 

Sange uddeles.jpg

Sange hører der til et dansk bryllup, så naturligvis havde gommens familie medbragt et par stykker, som her deles ud af gommens søsters børn.

 

Sangdyst spansk tur.jpg

Spanierne ville ikke holde sig tilbage da først danskerne havde sunget en sang, så lynhurtigt improviserer de en fællessang på spansk. Det udvikler sig hurtigt til en lille konkurence mellem de to lande .....

 

Der sejles op ad åen.jpg

Skiftevis bølger spanske og danske toner sig ud i natten, her et af de danske indslag, vi sejler op af åen, vi sejler ned af igen.

 

Rikke holder tale.jpg

Gommens storesøster Rikke holdt en flot, romantisk og gribende tale for brudeparret.

 

Forberedelse spansk tradition.jpg

Her ser I en spanske tradition ; brudens strømpebånd .....

 

Brudens trusse klippes.jpg

og trusser klippes af ......

 

Gommens slips klippes af.jpg

sammen med gommens slips og hans underbukser. De bliver klippet i små stykker som parrets venner går rundt og sælger til de øvrige gæster. Denne indkomst går så til brudeparret.

 

Rikke med en stor cigar.jpg

En anden spansk skik er at brudens far deler cigarer ud til mændene og kvinderne får en lille gave. Vi delte dog gaver ud til alle og Rikke fik også en cigar.

 

Bryllupskage 1.jpg

Her skærer brudeparret bryllupskage for

 

Bryllupskage 2.jpg

Og giver først hinanden et mundfuld, senere skærer tjenerne ud til resten af gæsterne. 

 

Brudevals.jpg

Brudeparret danser brudevalsen, den skik hører til begge kulture, men ikke det der med at gæsterne langsomt går ind mod parretdet er dansk, for så at ......

 

Der klippes sokker.jpg

........at tage gommen og klippe hans strømper af.

 

Flamengo.jpg

Naturligvis bliver der også danset flamengo til et spansk bryllup.

 

Bryllup.jpg

Inden festen fik vi taget det billede.

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cherryblossoms_back.gif

 

sweetness_up.gif

 

 

 

 

 

 

 

Sidst opdateret oktober 2003. | Webmester; Jegvan Durhuus. | Copyright © Jegvan Durhuus